Feeds:
Posts
Comments

Posts Tagged ‘Lim Guan Eng’

Tokwan saja belek jumpa berita ni. Sekarang ada teknologi ebrowse ; akhbar digital senang nak diclipping atau diedit gambar dan berita untuk diletakkan dalam blog atau disimpan sebagai bahan peribadi untuk rujukan kemudian hari.

Tokwan dapat akaun ni pun dari anak tokwan di Putrajaya yang ajar semasa pulang minggu lepas. Dia memang selalu guna akhbar digital ni. Patutlah blog dia penuh dengan gambar sekarang. Mujur juga kerana tokwan tak perlu lagi turun ke kedai beli akhbar tiap hari. Rumah pun tak bersemak sangat, tak larat nak kemas jika cucu cucu pakat baca ramai ramai hingga koyak rabak jadinya. Akhir sekali tokwan juga yang penat dan ‘tenat’ melayan mereka.

Hari tu Nik Aziz ada kritik MB Kedah juga.Isu balak di Kedah..Keratan Akhbar di atas Lim Guan Eng pun kritik juga. Sudahlah MB Selangor tercungap cungap ‘lemas’ dengan isu isu seperti RM100 juta ternakan babi, pembesaran gereja dan kuil, petisyen Teressa Kok di Puchong tentang azan, Karpal yang menghina Raja Perak dan mempersoal titah Yang dipertuan Agong, dan banyak lagi yang tidak sempat dicatat semuanya di sini.

Cuma, Pakatan Rakyat bagi tokwan dah peringkat nazak atau lebih tepat ; tenat !

Masa 100 hari sudah berlalu. Tiada apa apa yang baru kecuali kilang di Pulau Pinang seperti laporan Buletin Utama tadi dan beberapa hari ini tentang penutupan sebuah kilang yang melibatkan pemberhentian 1000 orang pekerja. dan terbaru itulah isu liwat yang lewat timbul !!!

Ramai jika 1000 orang dihentikan. Bayangkan jika seorang mempunyai keluarga seramai 3 orang ( isteri dan anak atau ayah ibu ) tentu ia mencecah 4 ribu mulut yang akan kehilangan punca pendapatan dengan dibiarkan tiada sumber pendapatan selepas kilang ditutup.

Tidaklah tokwan pasti kenapa ditutup tetapi yang terbaru Lim Guan Eng juga ada merayu Kerajaan Pusat agar projek bernilai 2 billion diteruskan di Pulau Pinang  sebagai hadiah dari rakyat.

Bagi tokwan, kerajaan tidak kejam kepada pengundi cuma ingin menyedarkan mereka bahawa kesilapan memilih akan menjadikan mereka terpaksa menanggung akibatnya. Penangguhan bermakna ia akan disambung apabila sampai masa yang sesuai nanti.

lebih lebih lagi di kala isu kenaikan harga minyak yang semakin mencengkam kita termasuk anak anak tokwan sendiri, jadi kita kena faham kenapa kerajaan menangguhkan banyak projek. Pak Lah setakat tokwan tahu, mampu berhutang tetapi seperti kata beliau sendiri, tidak mahu meminjam dari IMF untuk projek RMK-9.

Bukan macam Anwar yang sangat rapat dengan orang berjenama ‘IMF’ / NED / USA / Foundation for the future dan lain lain.

Nak tahu lanjut, baca di http://anwaribrahimdotcom.blogspot.com.

Jumpa lagi cucu semua. Wassalam.

Read Full Post »