Feeds:
Posts
Comments

Archive for July, 2010

Advertisements

Read Full Post »

Salamualaikum cucu tok semua..

Ini ada senarai penanda tangan surat kepada Presiden Obama. Tokwan rasa mereka ini mungkin agen kepada Bush dan minta suaka politik dengan Obama pulak selepas dah kering duit.

Namun bagusnya kalau cucu dapat kaji satu persatu nama mereka ini. Mungkin ada ‘harta karun’ akan ditemui utk digunakan oleh kita semua.

tok tak reti nak cari sendiri. minta cucu lah tolong ye…

tok dah tak ada modal, bye bye.

1. Radwan A. Masmoudi, Center for the Study of Islam & Democracy [CSID] (Pusat Pengajian Islam dan demokrasi)

2. Shadi Hamid, Project on Middle East Democracy (Projek Demokrasi Timur Tengah)

3. Geneive Abdo, The Century Foundation (Yayasan Abad)

4. Michele Dunne, Carnegie Endowment for Int. Peace (Pembiayaan Carnegie untuk Keamanan Antarabangsa)

5. Larry Diamond, Ctr. on Democracy, Dev. & Rule Stanford University (Pusat untuk Demokrasi, Pembangunan & Kedaulatan Undang-Undang, Universiti Stanford)

6. Jennifer Windsor Freedom House (Rumah Kebebasan)

Sarjana, Pakar & Organisasi dari Amerika :

1. Tamara Cofman Wittes, Saban Center, Brookings Institution (Pusat Saban, Institusi Brookings)

2. Jack DuVall, Int. Center on Nonviolent Conflict (Pusat Antarabangsa untuk Konflik Bukan Keganasan)

3. Francis Fukuyama, The Johns Hopkins School of Advanced International Studies [SAIS] (Sekolah Pengajian Antarabangsa Lanjutan John Hopkins)

4. Robert A. Pastor, Center for Democracy and Election Management, American University (Pusat Pengurusan Demokrasi dan Pilihan raya, Universiti Amerika)

5. Matt Yglesias, Center for American Progress (Pusat Kemajuan Amerika)

6. Jean Bethke Elshtain, University of Chicago (University Chicago)

7. Mona Yacoubian, U.S. Institute of Peace (Institut A.S. untuk Keamanan)

8. Peter Beinart, Council on Foreign Relations (Majlis Hubungan Luar)

9. John L. Esposito, Georgetown University

10. Bob Edgar, Common Cause

11. Reza Aslan, UC Riverside

12. Rachel Kleinfeld, Truman National Security Project (Projek Keselamatan Negara Truman)

13. Morton H. Halperin, Formerly Office of Policy Planning, Department of Stat (Bekas Staf Pejabat Perancangan Dasar, Jabatan Negara)

14. Robert Kagan, Carnegie Endowment for Int. Peace

15. Will Marshall, Progressive Policy Institute (Institut Dasar Progresif)

16. Dokhi Fassihian, Democracy Coalition Project (Projek Pakatan Demokrasi)

17. Randa Slim, Rockefeller Brothers Fund (Tabung Adik-Beradik Rockfeller)

18. Dina Guirguis, Voices for a Democratic Egypt (Suara Demokrasi Mesir)

19. Neil Hicks, Human Rights First

20. Andrew Albertson, Project on Middle East Democracy

21. Robert R. LaGamma, Council for a Community of Democracies (Majlis Masyarakat Demokrasi)

22. Nathan J. Brown, George Washington University

23. Marc Gopin, Ctr for World Religions, Diplomacy, & Conflict Resolution, GMU (Pusat untuk Agama Dunia, Diplomasi & Penyelesaian Konflik)

24. Asma Afsaruddin, University of Notre Dame

25. Graham E. Fuller, Simon Fraser University, Vancouver BC.

26. Joe Stork, Human Rights Watch

27. Rabbi Michael Lerner, Network of Spiritual Progressives (Rangkaian Pembangunan Kerohanian )

28. Will Dobson, Carnegie Endowment for Int. Peace

29. Farid Senzai, Institute for Social Policy and Understanding (Institut Dasar Sosial dan Kefahaman )

30. Anisa Mehdi, Arab-American Journalist (Wartawan Arab-Amerika)

31. Frank Kaufmann, Inter Religious Federation for World
Peace (Persekutuan Antara Agama untuk Keamanan Dunia)

32. Mohammed Ayoob, Michigan State University

33. Peter Mandaville, Center for Global Studies, GMU (Pusat Pengajian Global, GMU)

34. Ammar Abdulhamid, Tharwa Foundation (Yayasan Tharwa)

35. Omid Safi, University of North Carolina

36. Arsalan Iftikhar, Islamica Magazine (Majalah Islamica)

37. Sulayman S. Nyang, Howard University

38. Richard Bulliet, Columbia University

39. Naiem A. Sherbiny, Ibn Khaldun Ctr. for Development (Pusat Ibnu Khaldun untuk Pembangunan)

40. Seth Green, Americans for Informed Democracy (Rakyat Amerika untuk Demokrasi Yang Dimaklumkan)

41. Louay Safi, ISNA Leadership Development Ctr. (Pusat Pembangunan Kepimpinan ISNA)

42. Joseph Montville, Toward the Abrahamic Family Reunion (Ke Arah Penyatuan Semula Keluarga Abraham)

43. Najib Ghadbian University of Arkansas

44. Joseph K. Grieboski, Institute on Religion and Public Policy (Institut Dasar Awam dan Agama)

45. Aly R. Abuzaakouk, Libya Human and Political Dev. Forum (Forum Kemanusiaan dan Pembangunan Politik Libya)

46. Jim Arkedis, Progressive Policy Institute (Institut Dasar Progresif)

47. Robert D. Crane, The Abraham Federation (Persekutuan Abraham)

48. Sally Painter, Global Fairness Initiative (Inisiatif Keadilan Global)

49. John P. Entelis, Fordham University

50. Steven Brooke, Independent Academic (Ahli Akademik Bebas)

51. Nahyan Fancy, DePauw University

52. Sheila Musaji, The American Muslim(TAM)

53. Jeffrey T. Kenney, DePauw University

54. Hashim El-Tinay, International Peace Quest Inst. (Institut Keamanan Antarabangsa Quest)

55. Imad-ad-Dean Ahmad, Minaret of Freedom Institute (Institut Kebebasan Menara)

56. Antony T. Sullivan, Near East Support Services (Perkhidmatan Sokongan Timur Dekat)

57. Jamal Barzinji, International Institute of Islamic Thought (Institut Antarabangsa Pemikiran Islam)

58. Clement Moore Henry, Dept. of Government, U of Texas at Austin (Jabatan Kerajaan, University Texas di Austin)

59. H. Ali Yurtsever, Rumi Forum

60. Ahmed Subhy Mansour, The International Quranic Center (Pusat Quran Antarabangsa)

61. Abubaker al Shingieti, American Muslims for Constructive Engagement (Penglibatan Membina Muslim Amerika)

62. Yvonne Haddad, Georgetown University

63. Nayereh Tohidi, California State University, Northridge

64. Shahed Amanullah, altmuslim.com

65. Nancy Gallagher, University of California, Santa Barbara

66. Hakan Yavuz, The University of Utah

67. Safei Hamed, Alliance of Egyptian Americans(Perikatan Rakyat Mesir – Amerika)

68. Ibrahim Kalin, Georgetown University

69. Ali Akbar Mahdi, Ohio Wesleyan University

70. Mumtaz Ahmad, Hampton University

71. Nader Hashemi, University of Denver

72. Charles Butterworth, University of Maryland

73. Timothy Samuel Shah, Council on Foreign Relations

74. Sondra Hale, Islamic Studies, UCLA

75. Samer Libdeh, Center for Liberty in the Middle East (Pusat Kebebasan Timur Tengah)

76. Lester Kurtz, George Mason University

77. Javed Ali, Illume Magazine (Majalah Illume)

78. Mehrdad Mashayekhi, Georgetown University

79. Selahattin Oz, Georgetown University

80. Fatemeh Haghighatjoo, University of Massachusetts, Boston

81. Amin Mahmoud, The Alliance of Egyptian Americans

82. Salah Aziz, American Society for Kurds (Persatuan Amerika untuk Orang Kurdistan)

83. Maher Kharma, Islamic Society of Annapolis (Persatuan Islam Annapolis)

84. Ali Banuazizi, Boston College

85. Marah Bukai, Al Waref Institute, Washington DC

86. Mehrangiz Kar Harvard University Human Rights Program

87. Sameh Hasan Yale University

88. Tamara Sonn, College of William & Mary

89. Maria Dayton, Voices for a Democratic Egypt

90. Salam Al-Marayati, Muslim Public Affairs Council (Majlis Hubungan Awam Muslim)

91. Rabbi Arthur Waskow, The Shalom Center (Pusat Shalom)

92. Stephen Zunes, University of San Francisco

93. Samer Shehata Woodrow Wilson International Center for Scholars (Pusat Sarjana Antarabangsa Woodrow Wilson)

94. Mike Ghouse World Muslim Congress (Kongres Muslim Dunia)

95. M. Cherif Bassiouni International Human Rights Law Institute, DePaul Universit (Institut Undang-Undang Hak Asasi Manusia Antarabangsa, University DePaul)

96. David A. Smith, University of California, Irvine

97. John R. Van Eenwyk, The International Trauma Treatment Program, Olympia, WA(Program Rawatan Trauma Antarabangsa, Olympia, Washington)

98. Ziad K. Abdelnour, US Committee for a Free Lebanon (Jawatankuasa A.S. untuk Lubnan Yang Bebas)

99. Kathryn Cameron Porter, Leadership Council for Human Rights (Majlis Kepimpinan untuk Hak Asasi Manusia)

100. Jacob Bender, “Out of Cordoba” Film Project (Projek Filem “Out of Cordoba”)

101. Jeffrey Boutwell, Pugwash Conferences on Science and World Affairs

Sarjana & Organisasi Antarabangsa :

1. Saad Eddin Ibrahim, Ibn Khaldoun Center (Pusat Ibnu Khaldun)

2. Anwar Ibrahim, People’s Justice Party, Malaysia (Parti Keadilan Rakyat, Malaysia)

3. Radwan Ziadeh, Carr Center for Human Rights Policy, Harvard Univ. (Pusat Carr untuk Dasar Hak Asasi Manusia, Universiti Harvard )

4. Mohammad Fadel, University of Toronto Faculty of Law (Fakulti Undang- Undang, Universiti Toronto)

5. Atef Saadawy, Al-Ahram Democracy Review (Kajian Demokrasi Al-Ahram)

6. Jamal Eddine Ryane, Global Migration and Gender Network, Amsterdam (Rangkaian Migrasi dan Gender Global, Amsterdam)

7. Obaida Fares, Arab Foundation for Development and Citizenship (Yayasan Arab untuk Pembangunan dan Kerakyatan)

8. Najah Kadhim, International Forum for Islamic Dialogue-London-UK (Forum Antarabangsa untuk dialog Islam -London-UK)

9. Mona Eltahawy, Commentator and public speaker, Egypt (Pengulas dan Penceramah Umum, Mesir)

10. Emad El-Din Shahin, Dept. of Government, Harvard University (Jabatan Kerajaan, Universiti Harvard)

11. Usman Bugaje, Action Congress, Abuja, Nigeria (Kongres Tindakan, Abuja, Nigeria)

12. Maajid Nawaz, The Quilliam Foundation, London, UK (Yayasan Quilliam, London, UK)

13.Dogu Ergil, Ankara University, Turkey

14. Sameer Jarrah, Arab World Center for Democratic Development, Jordan (Pusat Dunia Arab untuk Pembangunan Demokrasi, Jordan)

15. Mohamed Elshinnawi, Journalist/Consultant(Wartawan/Perunding)

16. Ihsan Dagi, Insight Turkey (Wawasan Turki)

17. Santanina T. Rasul, Former Senator, The Philippines (Bekas Senator, Filiipina)

18. Anwar N. Haddam, Mvt. for Liberty & Social Justice, Algeria (Pergerakan untuk Keamanan & Keadilan Sosial, Algeria)

19. Can Kurd, Kurdish PEN Club / Germany (Kelab PEN Kurdistan / Jerman )

20. Ashur Shamis, Libya Human and Political Dev. Forum

21. Saoud El Mawla, The Islamic Council for Dialogue, Justice and Democracy, Lebanon(Majlis Islam untuk Dialog, Keamanan dan Demokrasi, Lubnan)

22. Hamdi Abdelaziz, Journalist & Human Rights Activist, Egypt (Wartawan & Aktivis Hak Asasi Manusia, Mesir)

23. Amina Rasul-Bernardo, The Philippines Council on Islam & Democracy (Majlis Filipina Mengernai Islam & Demokrasi)

24. Dalia Ziada, The American Islamic Congress, Cairo, Egypt (Kongres Islam Amerika, Kaherah, Mesir)

25. Sayyed Nadeem Kazmi, The britslampartnership Ltd, UK

26. Abdulkhaleq Abdulla, Dept. of Political Science, United Arab Emirates (Jabatan Sains Politik, Emiriyah Arab Bersatu)

27. Muhammad Habash, Islamic Studies Center, Damascus, Syria (Pusat Pengajian Islam, Damascus, Syria)

28. Wajeeha S. Al- Baharna, Bahrain Women Association for Human Development (Persatuan Wanita Bahrain untuk Pembangunan Manusia)

29. Boudjema Ghechir, Algerian League for Human Rights (Liga Algeria untuk Hak Asasi Manusia)

30. Kais Jawad al-Azzawi, Al-Jareeda Newspaper, Baghdad, Iraq (Akhbar Al-Jareeda, Baghdad, Iraq)

31. Abdullahi Mohamoud Nur, Community Empowerment for Peace and Integrated Development, Somalia (Pemerkasaan Masyarakat untuk Keamanan dan Pembangunan Berintegrasi, Somalia)

32. Rola Dashti, Kuwait Economic Society (Persatuan Ekonomi Kuwait)

33. Brendan Simms, The Henry Jackson Society: Project for Democratic Geopolitics, London, UK (Persatuan Henry Jackson : Projek untuk Geopolitik Demokratik, London, UK)

34. Zainah Anwar, Sisters in Islam, Malaysia

35. Alan Mendoza, The Henry Jackson Society: Project for Democratic Geopolitics, London, UK

36. Jafar M. Alshayeb, Writer and Advocate, Saudi Arabia (Penulis dan Peguam bela, Arab Saudi)

37. Daoud Casewit, American Islamic Scholar, Morocco (Sarjana Islam Amerika, Maghribi)

38. Ashraf Tulty, Justice & democracy for Libya (Keadilan dan demokrasi untuk Libya)

39. Hadi Shalluf, International Criminal Court, Paris (Mahkamah Jenayah Antarabangsa, Paris)

40. Aref Abu-Rabia, Fulbright Scholar

41. Munira Shahidi, Z. Shahidi International Foundation, Tajikistan (Yayasan Antarabangsa Z. Shahidi, Tajikistan)

42. Omar Affifi, Hukuk Elnas

43. Abbes Karim Asal, Human Rights for the New Iraq (Hak Asasi Manusia untuk Iraq Baru)

44. Jacqueline Armijo, Zayed University, United Arab Emirates

45. Osama Kadi, Syrian Centre for Political and Strategic Studies (Pusat Syria untuk Pengajian Politik dan Strategik)

46. Sliman Bouchuiguir, Libyan League for Human Rights

47. Mahmoud Aldebe, Muslim Swedish Federation (Persekutuan Muslim Sweden)

48. Mohammed Mahfud, Al-Kalima Magazine, Saudi Arabia (Majalah Al-Kalima, Arab Saudi)

49. Abdeslam Ballaji, Moroccan thinker and writer (Penulis dan Pemikir Maghribi)

50. Walid Salem, Center For Democracy and Community Development, East Jerusalem (Pusat untuk Demokrasi dan Pembangunan Masyarakat, Baitulmuqaddis Timur)

51. Hafez Albukari, Yemen Polling Center, Yemen (Pusat Pengundian Yaman, Yaman)

52. Lise Garon, Université Laval, Québec, Canada

53. Tarek Heggy, Author on Egypt’s politics & culture (Pengarang mengenai budaya dan politik Mesir)

54. Abdel Salam Sidahmed, University of Windsor, Canada

tok ambik dari blog ini http://www.anwaraidc.com/2010/07/surat-anwar-ibrahim-kepada-presiden-obama-tuntut-dana-demokrasi-timur-tengah.html

Read Full Post »

semalam harga minyak dan gas dah naik termasuk gula. tokwan tak terkejut kerana ura ura kenaikan sudah lama dibuat oleh kerajaan kita.

cuma dalam hal ini ada orang kata pandangan rakyat tidak diambil kita. maka tokwan sudah berjumpa wawancara dengan datok idris jala tentang kajian yang telah dibuat.

lepas tambah angka angka tu tokwan dapat keputusan bahawa seramai116,958 rakyat malaysia telah ditanya perkara ini dan majoriti setuju kita kurangkan subsidi.

tokwan baca dalam wawancara dia dengan berita harian. cucu jangan lupa edarkan biar orang faham sebab musabab perkara tidak popular ini dibuat oleh kerajaan demi kebajikan rakyat juga akhirnya.

wawancara penuh boleh klik link di sini

http://www.bharian.com.my/bharian/

sedutan wawancara beliau dengan Berita Harian :

soalan : Kenapa kerajaan tidak mengadakan undian bebas daripada rakyat untuk mengukur maklum balas orang ramai mengenai rasionalisasi subsidi

Itu memang kita buat. Sebelum Hari Terbuka, kita minta Maxis menghantar SMS kepada pelanggan perkhidmatan mereka bertanyakan sama ada Malaysia perlu mengurangkan subsidi. Seramai 190,152 pelanggan memberi maklum balas dan daripada jumlah itu, 115,246 atau 61 peratus bersetuju Malaysia mengurangkan subsidi dan 123,557 (67.5 peratus) mencadangkan pengurangan subsidi dilakukan secara berperingkat antara tiga hingga lima tahun.

Pada Hari Terbuka, 1,899 memberi maklum balas dan daripada jumlah itu, 1,712 (90 peratus) bersetuju kita perlu mengurangkan subsidi dan hanya sebahagian kecil (187) menolak cadangan pengurangan subsidi.

Daripada mengurangkan subsidi, sepatutnya kerajaan memberi fokus kepada usaha membanteras rasuah, menangani ketirisan dan memperbaiki kecekapan.

Di bawah Program Transformasi Kerajaan (GTP), salah satu daripada enam NKRA ialah untuk membanteras rasuah. Sehingga ini, kita sudah melaksanakan beberapa inisiatif untuk menangani isu ini. Sebagai contoh, sejak Januari lalu, kita meluluskan Akta Pencegahan Pemberi Maklumat di Parlimen, kita sudah mendakwa dan mengumumkan 97 pesalah di dalam laman web Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Untuk menunjukkan ketelusan, kita juga sudah mengumumkan 2,665 anugerah kontrak kerajaan di dalam laman web dan juga sudah mengeluarkan garis panduan yang jelas untuk mencegah sebarang surat sokongan bagi mengelakkan disalahgunakan. Sebagai tambahan, kita juga melaksanakan perjanjian integriti seperti disyorkan Transparency International bagi kontrak perolehan kerajaan. Kerajaan membuat tindakan susulan hasil keputusan dan syor laporan Ketua Audit Negara.

Kerajaan sepatutnya melantik pasukan khas pada peringkat tertinggi untuk berunding semula kontrak sedia ada dengan Pengeluar Tenaga Bebas (IPP) dan pemegang konsesi tol.

Ini adalah cadangan adil. Makmal ini akan mengesyorkan kepada Kabinet mengenai perkara ini.

Read Full Post »

tokwan tengok kreatifnya gambar skandal pasir di selangor yang dicipta khas oleh cucu tokwan nama desperado http://pilihan-anda.blogspot.com

nampak jelas kawah yang sudah bersaiz dalamnya bangunan empat tingkat.

memang tak ubah macam metoer ( ish betulke ejaan ni) hempap bumi Selangor.bedebummmmmm

semalam kenyataan MB Selangor tentang isu pasir gagal menyakinkan rakyat termasuklah towkan sendiri.

katanya media salah dapat maklumat. Katanya bukan di bukit canggang tapi di olak lempit, kat kuala langat.

kalau dah salah tu mana gambar dan maklumat yang betul ?

semalam azmin pun hentam khalid sang MB yang masih tergagap gagap jawab isu isu khasnya isu pasir.

perang sesama parti ni berlaku ketika anwar dan azizahnya khabarnyadi luar negara.

pandai betul timing azmin serang khalid. utusan pun pandai juga tembak isu ini ketika anwar sudah jauh keluar negara. lari ke apa

meh tengok gambar belobang lobang dah selangor… Sultan selangor mesti murka giler kat khalid yang gagap lagi nak jawab isu pasir.

tokwan tahu masa kehancuran parti korup dan nak sampai. mujurlah kalau benar dan harap pemimpin kita bersedia dengan hati yang insaf untuk pulihkan politik negara kita.

Read Full Post »

tokwan terbuka blog Ibnu Hasyim sebentar tadi. Ada gambar Husam Musa dengan gadis China yang seksi disiar di blog beliau.

Tokwan tengok sekarang PAS semakin liberal.

Dulu gambar menantu Nik Aziz dengan gadis China  dan sekarang orang kesayangan Nik Aziz pun bergambar dengan perempuan China.

Macam ada persamaan antara mereka yakni China dan Gadis China.

Tokwan saja nak tulis sebab ini membuktikan PAS sudah tidak warak seperti dulu. Hingga boleh apa sahaja sekarang termasuk bergambar dengan perempuan.

Contohilah Nik Aziz yang bergambar dengan Siti dan Maya Karin di Kelantan sahaja. Tak adalah sampai ke China.

Apa komen cucu tokwan ?

Oh lupa, PAS for All sekarang…. Apa kata kita baiki balik biar PAS dan UMNO bersatu semula ?

Read Full Post »

http://ohpolitik.blogspot.com/2010/07/sotong-paul-paul-pilih-pakatan-rakyat.html

Tokwan : sekarang macam macam inovasi berlaku hingga sotong diguna untuk melemahkan lawan.

Gambar di atas jelas diubah suai oleh fanaktik politik hingga meramalkan PR menang hasil tilikan Paul pada pru akan datang.

Apa nak jadi daaaaaaaaa

Read Full Post »

tok suka benda baik dibuat. Jika benar diguna peruntukan Adun pun tak apa.

Namun Adun DAP di atas melakukan perbuatan agak janggal khasnya wanita untuk menunjukkan gambarnya di banner pertandingan kitab suci Al Quran tersebut.

Kenapa tidak ada wakil adun Melayu Islamkah nak tolong ?

Tok heran maahad tahifz tu pun sanggup terima pelawaan YB Cina bukan Islam untuk buat pertandingan tilawah dan hafazan Al Quran di atas..

Read Full Post »