Feeds:
Posts
Comments

Archive for November 6th, 2009

Tokwan tak dapat ringkaskan tajuk di atas.. Puas fikir plus mengantuk jadi tulis macam tu dah cukup kot.. Tok saja nak kongsi dengan cucu beberapa penemuan terbaru tokwan.

Pertama tokwan baru baca artikel panjang plus lebar dalam SaifulIslam http://saifulislam.com/?p=6973

Ada dinyatakan memang benar di Jordon pelajar boleh ambil ijazah dengan dua bidang berbeza tetapi major dan minor ..

Tokwan juga terbaca kisah dr asmadi yang pergi belajar arab dan pergi lagi kali kedua belajar syariah di jordon. Ada di link ini.  http://halaqah.net/v10/index.php?topic=7927.5;wap2

Kesimpulan tokwan nampak Zamihan benar dalam statement dia kata Dr Asri belajar arab major dan syariah sebagai minor. Cuma kenapa Dr Asri tak kata macam tu ?

Sebab Mstar lapor di bawah ini bahawa Dr Asri membuat pengkhususan dalam dua bidang sekaligus…pelik dan bingung tokwan fikir benda ni..

http://mstar.com.my/berita/cerita.asp?file=/2009/11/3/mstar_berita/20091103172036&sec=mstar_berita

 

Cuma adakah ia dapat diterima sebagai alasan untuk rendahkan intelektual Dr Asri ?

Tokwan rasa baik kita fokus hujah dan bahan ceramah beliau sebagai cara berbahas dengan ilmiah. Soal kelulusan tu tokwan tak setuju ia diungkit angkat..

Siapa setuju angkat tangan !


Read Full Post »

Tokwan baca berita dalam laman idealismahasiswa. Ketika search perkataan wahabi maka tok jumpa artikel dari lama tersebut.

Sebelum ini jarang penulis mengkritik fahaman tokoh Hj Hadi Harun Taib dan Nik Aziz tetapi tok nak cetuskan isu ini agar kita dapat melihat bahawa dalam PAS masih ada golongan wahabi ini.

Tok tak reti nak ulas panjang cuma nak suruh cucu pegi tengok di link http://www.idealis-mahasiswa.net/artikel-harian/mar2005/23mar01.html yang tok kutip dalam google tadi.

cerita nik aziz wahabi kena jengok laman ni http://umnolawanpas.wordpress.com/2008/04/22/nik-aziz-kata-nuzul-quran-lebih-utama-dari-maulid-tuan-al-quran/

kalau malas nak pegi sana boleh lah tengok salinan bawah ni. ok ye cucu semua tok nak ke kedai nanti free tok bukak lagi blog ni.

oleh Ingrid Erez
sumber – Marhaen

Saya tahu idea untuk meletakkan Husam Musa sebagai Presiden PAS adalah sangat drastik dan pasti gagal, serta sudah tentunya tidak akan mendapat sambutan hangat. Ia bukanlah idea yang popular, lebih-lebih lagi dalam konteks PAS yang akhir-akhir ini semakin tersudut ke pinggir ummah. Namun idea ini penting untuk direalisasikan demi survival PAS. Jadi segala-galanya tergantung kepada perwakilan PAS untuk menentukan arah haluan gerakan oposisi ini.

 

Pada saya Ustaz Hadi adalah pemimpin yang tidak berwawasan, gagal untuk bersikap pragmatik, liberal, toleran dan dinamik seupama Ustaz Fadzil Noor. Corak kepimpinan Ustaz Hadi jelas terpengaruh dengan aliran Taimiyyah, Qayyim hinggalah pada fahaman wahabi yang muktakhir ini dilihat sebagai penaja keganasan yang akhirnya menatijahkan gerakan seperti al-Qaeda, Taleban. Malah pengganas Usama Bin Laden adalah salah seorang penganut fahaman ‘keras’ wahabi ini!

Dan, maaf jika saya katakan bahawa Ustaz Hadi lebih berimejkan ortodox dengan keyakinan dogmatiknya seperti teori darul Islam dan Darul Harb, hudud, negara Islam dan prioriti fiqh! Walhal ummah kini memerlukan pemimpin gerakan yang liberal, tetapi berprinsip seperti Yusof QardawiHassan Nasrallah,Hidayat Nurwahid dll.

Justeru sempena muktamar PAS Jun nanti, saya menyeru kepada semua ahli PAS agar berani untuk membuat perubahan dengan segera menyingkirkan semua kuda-kuda lama seperti Ustaz Hadi, Azizan Razak (yang tinggal percuma atas markaz PAS Kedah), Hassan Shukri (Pengerusi Lembaga Pengarah Kohilal yang lembab) dan Harun Taib (sang wahabi tulen) dengan menaikkan pemimpin muda yang progresif seperti Husam Musa, Zulkifli Ahmad, Ahmad Awang dan Mohammad Sabu.

 

Walaupun mereka ini muda, tetapi mereka jauh lebih ikhlas dan berani dalam perjuangan berbanding kuda-kuda tua sebelum ini. Malah secara peribadi saya menyifatkan Husam Musa jauh lebih baik dari Anwar Ibrahim – yang sentiasa mengkhianati perjuangan Islam. Tetapi sebaliknya Husam lebih konsisten dengan wadah Islami! Letakkan Husam Musa sebagai Presiden jika mahu selamatkan PAS.

Hidup Islam, hancur Hizbiyyah!

Read Full Post »