Feeds:
Posts
Comments

Archive for April 24th, 2008

Ingat tok wan nak letak gambar video you tube cucu buat pengumuman hari raya di mesir sana, tetapi tok terserempak pulak dengan video lagu Haddad Alwi ini.

Lagu yang selalu tok wan dengar cuma kat tv sahaja dan dalam kereta Naza Kia pak long..  Tok selalu dengar dan memang ada beli Cinta Rasul beliau dan Sulis, penyanyi cilik tetapi hebat suaranya.

Hari ini cucu tok wan dari IPT luar negara Patih Gajah Mada datang ke sini ziarah toknya. Tok wan dapat assistant lagi mantap membina dan mengisi blog ini..

terima kasih azwan kerana sudi tolong menaipkan utk tok wan ini. kalau tidak berjam jam tidak siap lagi. Correct error ulang ulang macam tu sampai bunyi pinggang yang sudah kurang ‘minyaknya’ ini.

Tok wan nak letak video atas di sini. Senang tok wan nak tengok dan dengar.

Makin banyak dengar makin sedap rasanya. Kerana tok wan dengar dia ni ( Haddad Alwi ) memang tidak lupa berselawat ke atas nabi sebelum buat apa sahaja…

kerana dalaman kita menampakkan dirinya di dalam perbuatan dan hasil ucapan lidah sebenarnya. Jika kita tidak menjaga diri tentu hasil didengar akan disukai oleh yang tidak menjaga dirinya juga.

Jika hati dijaga, aura cahaya tadi akan mengalir masuk ke dalam hati hati pendengar hingga terasa sangat nyaman dan sejuk dalam mendengar alunan suara, ucapan, atau apa sahaja gambaran yang dapat dilihat oleh kita.

Ia tidak dapat ditipu. Ia berlaku semulajadi.

Sebab itu tok wan dengar tok tok guru mengajar, hati ada yang akan bercantum, Ada yang akan membenci. Ia terjadi dengan sendiri.. Kerana ia bergantung kepada tahap kebersihan hati = keimanan = ketakwaan manusia itu sendiri.

dan tok wan dengar juga, melihat mereka yang bersih hati seperti Ulama hakiki, menjadi satu ibadah yang berpuluh tahun ganjaran pahala sekali menatapnya…

Memang benar, kerena ulama sejati penuh cahaya dan meliha mereka seumpama mengambil cahaya yang sebelumnya kita jana dengan solat, zikir, dan lain lain amal ibadat.

Patutlah melihat ayat al quran menjadi ibadat ye cu..

Apa makna madad?? tok wan tahu mesti nak tanya kan.. Cucu carilah sendiri maknanya di alamsiber ini…

Nanti bagi tahu komen kat bawah…tok wan akan betulkan nanti kalau salah !

Read Full Post »