Feeds:
Posts
Comments

Archive for March 27th, 2008

Hari ni tok wan mula memegang lap top untuk menulis. Terketar-ketar juga tangan tok wan menulis ni. Perlahan lahan menaip satu persatu. Mujur reti jugak bahasa omputih ni. Boleh jugak try try masuk artikel kat blog ni. Cucu tok wan yang cakap. Kita boleh menulis dan satu dunia boleh baca tulisan kita.

Walau pun terketar-ketar tapi apo nak buek tok wan rasa lain macam sekarang. Rasa nak menangis ada. Marah ada. Benci ada. Risau ada.

Ada orang tanya apa yang menyebabkan tok wan nak menangis? ada anak tok wan mati ke?

Ada lagi bertanya..Await tok wan nak marah je? tak tok wan nak bergaduh lagi di usia tua tua ni… Kudrat dah lemah, otak dah tumpul, kata mereka.

Tok wan jugak ditanya, nak benci apa lagi tok wan. Kan tok wan dah tak ada apa apa benda dibuat sekarang..Tak ada orang nak dengki dan iri hati dengan tok wan. Jadi nak musuh apa lagi hingga nak benci benci orang lain?

Mereka tak faham. Mereka tak lahir sama denga tok wan. Tok wan lahir tahun 1950…tahun malaya belum merdeka.Mereka tak tahu apa itu kehidupan sebelum merdeka.

Habis, apa yang tok wan risau ni? mereka semua terus menerus menanya soalan ke tok wan. Mencari jawapan.

Memang sikap orang muda, sangat laju fikiran mereka.Juga tindakan mereka pun sama. Kadang kadang terlajak baru ternganga…Terkena baru sedar dari lena.

Tok wan cakap, tok wan risau bab Malaysia. dulu dipanggil Malaya masa sebelum merdeka.

Sekarang dah nak berulang kembali perpecahan di negara kita. Dulu masa susah semua bersatu. India Cina Melayu tidak gaduh gaduh. Semua setiakawan. Melayu pun sama juga. Tidak ada dengki sesama sendiri dan masing masing hidup rukun damai.

Tetapi sekarang apa jadi??????????

tok wan rasa sebak je nak menulis babni…tok wan nak stop… nanti sambung balik…. tok wan tak boleh menulis kalau mata bergenang air ,,,, spek tok wan tak boleh nampak jelas kalau ada air mata bergenang ..

Nanti tok wan sambung nanti. Lepas baca quran sekejap dan selawat kan Nabi sedikit selepas dhuha nanti…Bagi makan rohani tok wan pulak. Maklumlah dah dekat nak mati.

tak tahan lama lama mengadap lap top ni..Sakit pinggang tok wan dibueknyo…wassalam.

 

Read Full Post »